Wegańskie pierniczki z lukrem z mascarpone oraz wzory do dekoracji do pobrania.

* Kilka osób zwróciło mi uwagę, że pierniczki nie są wegańskie, bo użyłam do lukru serka mascarpone. Tak, zgadza się- pierniczki same w sobie są wegańskie, natomiast lukier już nie jest. Tym, którzy zwrócili mi uwagę w kulturalny sposób dziękuję, całej reszcie hmm... życzę wesołych i SPOKOJNYCH świąt ;) 


Zwykłe pierniczki ociekające miodem, masłem i cukrem pudrem też u mnie będą, na pewno ;) Moje domowe słodyczojady nie zadowolą się tylko i wyłącznie zdrową wersją. W planach mam więc tort makowy z pomarańczami, sernik z chmurką piernikową, dwa rodzaje pierniczków, ale również brownie z fasoli oraz chlebek bananowy. Wigilię spędzimy z jednymi dziadkami, kolejny dzień z drugimi dziadkami, więc eklektyczne pod względem jedzenia święta połączą mięsojadów i cukrożerców z unikającymi cukru wegusami. Obok ryby na milion sposobów, mięsnego pasztetu i sałatki z tuńczykiem na stole staną pierogi z soczewicą, paszteciki z kapustą i jaglany pasztet. Będzie  pysznie, będzie ciekawie i dla wielu domowników na pewno inaczej :)

Dzisiaj przychodzę do Ciebie z przepisem na przepyszne, zdrowe piernikowe ciasteczka (bo prawdziwymi piernikami raczej nie są; tradycyjne piecze się z dojrzewającego przez kilka tygodni ciasta). Mocno cynamonowe, ciemne od kakao, słodkie, rozpływające się w ustach. Dzięki mascarponowemu lukrowi mają ciekawy, oryginalny posmak. Idealne do porannej kawki i popołudniowej herbatki, do torebki, na szoping i spacer do parku. Pięknie udekorowane (na końcu znajdziesz link do pobrania małej instrukcji dekorowania pierników), zapakowane w świąteczną puszkę mogą być pięknym prezentem dla kogoś bliskiego. Poza tym... można je jeść bez wyrzutów sumienia, bo skład bije na głowę wszelkie inne klasyczne pierniki. Bierzcie i pieczcie z tego wszyscy!




KORZENNE CIASTECZKA PIERNIKOWE
wegańskie, zdrowe i pyszne



Potrzebujesz:


szklanka oleju kokosowego bezzapachowego
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
łyżka namoczonego siemienia lnianego (może być już gotowe zmielone)
pół szklanki syropu z agawy (lub daktylowego, lub innego słodzidła w płynie)
torebka korzennych przypraw
2 łyżki naturalnego kakao
2 łyżeczki sody


Na lukier:


szklanka serka mascarpone
pół szklanki mleczka kokosowego (tej twardej części)
zdrowy słodzik w proszku, np. ksylitol (ilość wedle uznania)




Zrób tak:


I tu się nieco zawiesiłam, bo najprościej byłoby napisać- wszystko do kupy wymieszaj, zagnieć i wycinaj, ale to by było nieelegancko, więc...

1. Mąkę wymieszaj ze wszystkimi suchymi składnikami, czyli z sodą, kakao i przyprawami korzennymi.

2. Następnie dodaj rozpuszczony olej kokosowy, syrop z agawy i namoczone siemię (jeśli nie masz siemienia, dodaj jajko, ale wtedy już nie będzie wegańsko).

3. Zagnieć kulę. 

4. Rozwałkuj i wycinaj pierniczki. Pamiętaj, że ciastka rosną w trakcie pieczenia.

5. Piecz ok. 10-15 minut w mocno nagrzanym piekarniku (ok. 190 st.).



Zrób lukier:


1. Mascarpone razem z mleczkiem kokosowym ubij mikserem tak, aby miały gęstą konsystencję. Możesz dosłodzić wedle uznania. 

2. Lukier nałóż do rękawa cukierniczego i ozdabiaj ostudzone ciasteczka. 

3. Jeśli chcesz pokombinować z innymi kolorami lukru, użyj barwnika spożywczego.






Jeśli wydaje Ci się, że piękne udekorowanie pierników jest poza Twoimi zdolnościami, to natychmiast przestań tak myśleć. Ja też uważałam się za łamagę, jeśli chodzi o wszelkie cukiernicze robótki. Tymczasem... to jest naprawdę bardzo łatwe! Wystarczy użyć zwykłego, najtańszego rękawa cukierniczego z cienką nasadką (na allegro za kilkanaście złotych) i jedziesz! Kliknij w link i pobierz krótką instrukcję, jak możesz kilkoma prostymi ruchami udekorować swoje ciasteczka. Baw się tym! Przecież o to w tym wszystkim chodzi :)








......




Bądźmy w kontakcie! Zajrzyj na mój Instagram oraz Fanpage- tam jestem aktywna praktycznie codziennie.

22 komentarze:

  1. Uwielbiam pierniczki. U mnie te zwykłe to konieczność na święta ale może i Twoich spróbuję :) zawsze coś nowego i zdrowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pierniki! Niedługo mam je piec z mamą. Może skorzystamy z twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło, daj znać czy smakowały :)

      Usuń
  3. Ooo kocham pierniki! Piekłam je w niedzielę ale jeszcze musze dopiec 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie poszły już dwie porcje ;) Zaraz zabieram się za trzecią, a do świąt to ze dwie pewnie jeszcze machnę ;)

      Usuń
  4. Sezon na pierniczki czas start, musze sprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo, baaaardzo apetyczny wpis ;) :* JR

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam piec pierniczki, nie dość, że powstają smakowitości, to jeszcze piękny korzenny zapach w domu się unosi. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, ten zapach to jak najlepsza aromatoterapia :)

      Usuń
  7. Ślinotok! A tak generalnie to śliczny blog <3 Pozdrawiam znam morza :))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyczuwam święta :) Ja te pierniczyłam, ale już zjedliśmy więc będzie kolejna porcja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie leci trzecia porcja ;) takich mam piernikożerców w domu ;)

      Usuń
  9. Zosia Żebrowska13 grudnia 2018 00:05

    Jakie piękne pierniczki!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mascarpone jest wegańskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, mój błąd :) Pierniki same w sobie są wege, lukier już nie.

      Usuń
  11. Ale one są pięknie udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy dodany komentarz.