Miodowy chlebek bananowy z czekoladą.

Patrzę w niebo już od kilku dni i widzę, że szykuje nam się jutro piękna pełnia, a ja jak na rasową wiedźmę przystało w pełnię nie śpię. Mam tak od dziecka, nie pytaj dlaczego. Moja babcia śmiała się, że ot po prostu wychodzą na jaw moje powiązania z magicznym światem. Albo że jestem wilkołakiem... chociaż ja osobiście wolę tę pierwszą opcję. Tak więc w pełnię nie śpię. W pełnię  za to gotuję.  Nocne gotowanie ma w sobie jakąś magię. Kiedy cały dom głęboko śpi, ja zamykam się w kuchni, zapalam świeczkę albo dwie i, zanim odpalę piekarnik, gapię się przez dobre kilkanaście minut za okno. Ciemność czarna jak najczarniejszy atrament, cisza jak makiem zasiał. W tę część gdzie mieszkam raczej nikt nie zapuszcza się sam nocą. Za dużo zakamarków, za mało latarni. Czasami wypatrzę jakąś sowę zaplątaną w ten wielki świerk za kuchennym oknem, czasami dojrzę "naszego" ogrodowego jeża, który dokarmiany przez dzieci pigwą i jabłkami, zaczyna powoli przypominać rozmiarami kota... Innym razem przetrę oczy ze niedowierzaniem, kiedy dym z komina w postać kobiety mi się ułoży i machnę ręką z rezygnacją, bo przecież to noc, niech sobie duchy powychodzą, jeśli chcą. Nie przeszkadzają mi wcale, a ja staram się nie przeszkadzać im, nie patrzę w ich stronę. Wrzucam do miski co mam pod ręką. Mąka unosi się w powietrzu, zapach roztopionej czekolady miesza się z wonią cynamonowej świeczki. Mieszam, smakuję, dolewam miodu. Ponownie mieszam, czymś sypnę, czegoś więcej dodam. Magia się dzieje, a ja w takich chwilach czuję się jak najprawdziwsza wiedźma ;) A teraz wyobraź sobie, że budzisz się rano, a dom wypełniony jest zapachem bananów, czekolady i świeżo zaparzonej kawy. Jest siódma rano, a Ty zastanawiasz się, jak to się stało, że o tej porze na kuchennym stole czeka na Ciebie porcja świeżo upieczonego, jeszcze ciepłego chleba... Magia?... ;)


Z radością dzielę się z Tobą przepisem na mój chlebek bananowy z czekoladą, który co prawda został wymyślony nocą, ale nie koniecznie nocą musi zostać upieczony :) Myślę, że sprawdzi się doskonale jako podwieczorek lub słodka kolacja. Poz tym jest świetnym sposobem na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów, które nie nadają się już zupełnie do jedzenia, ale szkoda je wyrzucić. Do bananowego chlebka właśnie takie miękkie, czarne banany będą idealne.





Miodowy chlebek bananowy z czekoladą



Potrzebujesz:

4 duże bardzo dojrzałe banany
60g oleju kokosowego najlepiej nierafinowego
150g płynnego miodu
225g mąki (u mnie zmielone płatki owsiane)
1 jajko
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
pół tabliczki gorzkiej czekolady



Zrób tak:

Banany rozgnieć np. widelcem, dodaj rozpuszczony olej i wymieszaj. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i dodaj do masy bananowej wraz z resztą składników. Wszystko wymieszaj łyżką, spokojnie możesz odłożyć mikser- zresztą używanie go nocą jest niewskazane ;) Ciasto wylej do nasmarowanej olejem kokosowym keksówki i piecz w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Po ostudzeniu możesz polać roztopioną czekoladą, chociaż ja najbardziej lubię bez niczego :)


Smacznego!


46 komentarzy:

  1. Omg! Tego potrzebowałam 😊
    Przyznam, że nigdy nie jadłam domowego chleba, a co dopiero, żeby samemu go piec! 🤗
    Dzięki za wskazówki na bank na weekend będziemy jedli ten chlebek 🍞🍫🍌

    Pozdrawiam,
    Miśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, jestem bardzo ciekawa czy smakowało :)

      Usuń
  2. Wygląda naprawdę apetycznie :) Na pewno skorzystam z przepisu 😊 Pozdrawiam cieplutko 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie *.* uwielbiam ciasta <3 plus za prosty przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda przepięknie! Widziałam inne przepisy na chlebek bananowy, ale Twój bije wszystkie na głowę! :) Koniecznie muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Próbuj i dawaj znać jak Ci smakowało :))

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie. Chyba by za długo u mnie nie wytrzymał: mam małych łasuchów w domu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to samo! Chlebek wytrzymuje kilka godzin ;)

      Usuń
  6. O wooow, jak to pięknie wygląda :D Chyba będę musiała zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze przyznać, że nie jadlam jeszcze takiego chlebka , brzmi wspaniale i smakwicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz spróbować :)

      Usuń
  8. Ciekawy przepis, proste składniki, chętnie skorzystam i upiekę ten smakowity chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy, taki literacki sposób podania przepisu. Przyjemnie się czyta to co piszesz.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek wygląda cudownie. Zastanawiam się jakby go zamienić na wersję bezglutenową... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy zamienić mąkę na zmielone płatki owsiane bezglutenowe- tak czasami robię :)

      Usuń
  11. Czy musi być tak dużo miodu? To musi być bardzo słodkie

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis chętnie wykorzystam, chleba w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam kiedyś bananowy chlebek, ale nie miałam pojęcia że z płatków owsianych też wyjdzie! A właśnie myślałam nad zamiennikiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie i będzie przepyszny! Płatki owsiane dają fajny smak :)

      Usuń
  14. Nigdy nie robiłam domowego chlebka, ale ostatnio naszła mnie ochota na takie kulinarne eksperymenty.
    Myślę, że rozpoczęcie swoich zmagań trzeba rozpocząć od czegoś spektakularnego, więc skorzystam z Twojego przepisu! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całą pewnością Ci się uda, ten chlebek nie może się nie udać ;)

      Usuń
  15. Po tych zdjęciach, chyba naprawdę skorzystam z przepisu... na dodatek jest taki prosty, a banany zazwyczaj są na stole w kuchni!

    nataliacieslak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia, mam nadzieję że będzie smakowało :)

      Usuń
  16. Wygląda magicznie i zapewne tak samo smakuje, może też upiekę w którą noc :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow! Ale nam narobiłaś smaka:) kusisz niezmiernie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny przepis, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. cudownie wygląda, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Coś pysznego. Nigdy nie jadłam, ale muszę spróbować,bo wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  21. ale ten chlebek musi być pyszny, na pewno wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń
  22. Jadłam już podobny chlebek u znajomej, bardzo mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy dodany komentarz.